Marchewka duszona z dynią

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Pyszna i bardzo prosta jarzynka do obiadu przygotowana z darów jesieni. Marchew i delikatna w smaku dynia, doprawione leciutko czosnkiem, majerankiem i koperkiem, podduszone z dodatkiem masła. Popatrzcie tylko na te kolory!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    300 g. marchewki
    300 g. dyni hokkaido, waga po obraniu
    2-3 szalotki
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka masła
    sól, pieprz
    suszony majeranek
    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Marchewka duszona z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieram marchewki i dynię, i kroję je w niewielką kostkę. Siekam drobno szalotki i czosnek. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i krótko smażę, do zeszklenia. Dorzucam pokrojoną marchew, oprószam solą i przykrywam patelnię. Smażę na niewielkim ogniu ok. 6-8 minut, by marchewka zmiękła. Wtedy dorzucam dynię i czosnek, dodaję masło i majeranek, ponownie przykrywam i smażę kolejnych kilka minut. Warzywa powinny być miękkie, ale mają zostać jędrne. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować