Takie marchewki podaję na obiad lub kolację. Danie zawsze wzbudza zachwyt domowników, jest kolorowe i niezwykle smakowite. Mały wydatek i niewiele pracy a jaki efekt. Moja córeczka bardzo chwali to danie.
Marchew w szynce na kuskusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kuskus wsypać do miski zalać gorącym bulionem. Odstawić na 5 minut, spulchnić widelcem.
2.Marchewki obrać, gotować ok. 10 minut w osolonej wodzie, wyjąć na talerz i lekko przestudzić. Następnie marchewki zawinąć w plastry szynki.
3.Kaszę wymieszać z jajkami, śmietaną, doprawić do smaku pieprzem i wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć marchewki.
4.W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek i smażyć około minuty. Marchewki polać masłem, posypać startym żółtym serem i posiekana natką pietruszki. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 200oC.
Komentarze