Marcepanowo- morelowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Morele pokroić na ćwiartki zalać nalewką odstawić co najmniej 3 godziny Lepiej przygotować dzień wcześniej
2.Nadzienie
- Marcepan rozkruszyć w misce dodać białko cukier i ucierać dodać migdały i olejek rumowy
3.- Ciasto z podanych składników zagnieść ciasto ważne aby składniki nie były zimne i miód powinien być płynny
4.- Ciasto rozwałkować cieńko wykrawać ciastka Z nadzienia formować małe kulki na każde ciastko włożyć kulkę (masa jest trochę klejąca) dać kawałek moreli przykryć drugim ciastkiem zlepić rogi Włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piec 15- 20 minut 170 stopni po upieczeniu chwilę zostawić na blasze potem ściągnąć jak trochę się ochłodzą
5.Zrobić lukier
- Cukier puder wymieszać z przyprawą do piernika i sokiem z pomarańczy posmarować wystudzone pierniki posypać kolorowymi cukierkami
Porady
Pierniczki przechować z kawałkiem jabłka są bardziej miękkie
Komentarze