Marcepanowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyj, osusz i przekrój na pół.
Do miski włóż masło, marcepan i cukier puder. Ucieraj kilka minut aż masa będzie gładka i kremowa.
2.Wówczas dodawaj po jednym jajku, nie przerywaj miksowania, miksuj po około 1 minucie. Do ciasta dodaj mleko.
3.Dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto wyłóż do tortownicy.
4.Na cieście ułóż truskawki. Piecz 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gdyby ciasto zaczęło się spiekać przykryj je folią. Ciasto wystudź i oprósz cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Komentarze