Marcepanowe ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

Mięciutkie i wilgotne ciasto, łączy ze sobą smak marcepanu i truskawek. Polecam na podwieczorek, a także na deser.

Składniki:

  • • 300g truskawek,
    • 2 jajka,
    • 100g cukru pudru,
    • 160g miękkiego masła,
    • 125g marcepanu,
    • 50g mielonych migdałów,
    • 4 łyżki mleka,
    • 250g mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Marcepanowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Marcepanowe ciasto z truskawkami 1. Truskawki umyj, osusz i przekrój na pół.
    Do miski włóż masło, marcepan i cukier puder. Ucieraj kilka minut aż masa będzie gładka i kremowa.
  •  Marcepanowe ciasto z truskawkami 2. Wówczas dodawaj po jednym jajku, nie przerywaj miksowania, miksuj po około 1 minucie. Do ciasta dodaj mleko.
  •  Marcepanowe ciasto z truskawkami 3. Dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto wyłóż do tortownicy.
  •  Marcepanowe ciasto z truskawkami 4. Na cieście ułóż truskawki. Piecz 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gdyby ciasto zaczęło się spiekać przykryj je folią. Ciasto wystudź i oprósz cukrem pudrem.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować