Marcepanowe róże

5 (180 ocen)

Różyczki te używam do dekoracji tortów

Składniki:

  • Składniki:
    - 5 dag margaryny,
    - 12 dag mąki,
    - 100 ml wody,
    - Olejek migdałowy,
    - Około 0,5 kg cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki

Marcepanowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną. Dodać mąkę i wymieszać, aż zrobi się „kluska” (jak na ciasto parzone). Ostudzić. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo cukier puder Nie wszystko na raz, aby nie wyszła za gęsta masa. Masa ma być plastyczna. Na końcu dokładamy odrobinę olejku na zapach.

    Marcepan można barwić bądź kupnymi gotowymi barwnikami lub domowymi sposobami. Ja brązowy kolor uzyskam dodając kakao, różowy dodając sok z buraczków ćwikłowych, żółty dodając kurkumę.
  • 2. Aby powstały dwie różyczki potrzebne są nam 5 kółek. Układamy je tak, aby zachodziły delikatnie na siebie. Zwijamy całość w rulon, który następnie przekrawamy na połowę. W ten sposób wychodzą dwie róże.

Porady

Łatwo i szybko robi się tą masę. A różyczki w odróżnieniu do kupnych można spokojnie kroić na torcie i zjeść. Moja córka zawsze zjada oczywiście pierwsze dekoracje. Kupne różyczki natomiast są twarde i trzeba je z reguły przed krojeniem zdjąć lub omijać nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować