Marcepanowe obwarzanki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagnieść z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykroić 20 kółek (śr. 4 cm). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzić ok. 20 minut.
2.Piekarnik rozgrzać do 180 °C (z termoobiegiem: do 160 °C). Białko ubić na sztywno. Marcepan zetrzeć na wiórki, wymieszać z żółtkami i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać pianę. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć na ciastka. Na każdym umieścić po 1 wiśni. Piec ok. 15 minut. Oprószyć cukrem pudrem. Chłodzić około 20 minut
Komentarze