Marcepanowe obwarzanki z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche i pyszne, świetne do schrupania po wigilijnej kolacji.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 200 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier waniliowy (opakowanie): 1 sztuka
    - białko: 1 sztuka
    - masa marcepanowa: 250 gramów
    - żółtko: 3 sztuki
    - cukier puder: 50 gramów
    - wiśnie (w syropie z wanilią): 20 sztuk

Marcepanowe obwarzanki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagnieść z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykroić 20 kółek (śr. 4 cm). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzić ok. 20 minut.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 180 °C (z termoobiegiem: do 160 °C). Białko ubić na sztywno. Marcepan zetrzeć na wiórki, wymieszać z żółtkami i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać pianę. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć na ciastka. Na każdym umieścić po 1 wiśni. Piec ok. 15 minut. Oprószyć cukrem pudrem. Chłodzić około 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy