Marcepanowe muffiny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niesamowicie pachną marcepanem.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g marcepanu • 1/2 szkl. mleka • 6 jajek • 1 szkl. cukru • 3/4 szkl. oleju • 2,5 szkl. mąki pszennej • 2 płaskie łyżeczki sody • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • łyżeczka aromatu migdałowego • Posypka: Wymieszać 1 łyżeczkę kakao, 1 łyżeczkę cukru.

Marcepanowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z marcepanem podgrzewać na małym ogniu aż do uzyskania gładkiej masy i przestudzić. Białka ubić na pianę. Cały czas mieszając dodać cukier, żółtka, olej, mąkę przesianą z sodą i proszkiem, aromat i masę marcepanową.
  • 2. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości, posypać posypką i piec 20 minut w temp. 175⁰C.

Porady

Do posypki możesz również dodać 1 łyżeczkę zmielonych migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy