Ciastka marcepanowe cudaczki

0 (0 ocen)

Ładnie się prezentują i dobrze smakują

Składniki:

  • 100 g masła
    125 g cukru
    2 żółtka
    150 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    3 maku
    400 g masy marcepanowej
    cukier puder
    czerwony barwnik
    orzechy do dekoracji

Ciastka marcepanowe cudaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, żółtka, mąki i mak zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy je przez 30 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok. 3 cm . Masę marcepanową zagniatamy i rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy z niej kółka o średnicy ok. 2 cm .
  • 3. Kółka z ciasta rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 stopni przez 8 minut. Po tym czasie wyciągamy je, na każdym układamy kółko z marcepanu i pieczemy kolejne 5 minut. Studzimy.
  • 4. Z cukru pudru, odrobiny barwnika i wody ucieramy lukier. Dekorujemy ciastka posypując siekanymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy