Marcepanowe babeczki z żurawiną

0 (0 ocen)

Słodki marcepan świetnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki:


  • 130 g masła
    200 g mąki pszennej
    60 g cukru
    100 g masy marcepanowej
    3 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    100 g mrożonej żurawiny

Marcepanowe babeczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marcepan miksujemy z jajkami i cukrem.

    Dodajemy pokrojone w kostkę masło cały czas miksując.

    Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

    Dodajemy żurawinę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  • 2. Do papilotek nakładamy po 2 łyżki masy.

    Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka).

    Przed podaniem ciasta możemy je lekko posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy