Marcepanowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. Wylewamy w formę i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy. Z drugim postępujemy tak samo, dodajemy jedynie kakao.
2.KREM: Margarynę rozetrzeć. Jajka ubijamy z cukrem, ubite wlewamy powoli do margaryny cały czas mieszając.
3.MARCEPAN: Wodę i margarynę zagotować. Do zagotowanej wody dodać mąkę i mleko w proszku i zaparzyć. Zestawić z ognia.Cukier puder wysypać na stolnice i wylać na niego masę oraz olejek migdałowy. Ugniatamy.
4.Oba biszkopty tniemy wzdłuż na 6 równych pasków. Każdy pasek smarujemy kremem na górze i z jednego boku kremem. Składamy biały pasek z kakaowym do siebie i smarujemy je na górze dżemem. Nakładamy znów biały i kakaowy pasek tak, aby powstała szachownica. Obsmarowujemy i wkładamy do lodówki. Tak postępujemy z resztą.
5..
6.Marcepan rozwałkowujemy i zawijamy w niego nasze szachownice.
Komentarze