Marcepanowa kostka

4.48 (195 ocen)

Lubię też marcepanowe wypieki. Wygląda na pracochłonne, ale efekt jest potrójny;) Nadaje się również do zamrożenia.

Składniki:

  • Biszkopt I:
    5 jajek
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    8 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Krem:
    2 kostki margaryny
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    Marcepan:
    125 ml wody
    1/2 kostki margaryny
    6 dkg mąki
    6 dkg mleka w proszku
    1 kg cukru pudru
    olejek migdałowy
    Dodatkowo:
    dżem (może być porzeczkowy)
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marcepanowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. Wylewamy w formę i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy. Z drugim postępujemy tak samo, dodajemy jedynie kakao.
  • 2. KREM: Margarynę rozetrzeć. Jajka ubijamy z cukrem, ubite wlewamy powoli do margaryny cały czas mieszając.
  • W marcepanie 3. MARCEPAN: Wodę i margarynę zagotować. Do zagotowanej wody dodać mąkę i mleko w proszku i zaparzyć. Zestawić z ognia.Cukier puder wysypać na stolnice i wylać na niego masę oraz olejek migdałowy. Ugniatamy.
  • Szachownica 4. Oba biszkopty tniemy wzdłuż na 6 równych pasków. Każdy pasek smarujemy kremem na górze i z jednego boku kremem. Składamy biały pasek z kakaowym do siebie i smarujemy je na górze dżemem. Nakładamy znów biały i kakaowy pasek tak, aby powstała szachownica. Obsmarowujemy i wkładamy do lodówki. Tak postępujemy z resztą.
  • Smarujemy 5. .
  • Opłacało się prawda?:) 6. Marcepan rozwałkowujemy i zawijamy w niego nasze szachownice.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować