Ciasto Marcepanek

4.5 (200 ocen)

Wspaniałe ciasto makowo - jabłkowe z migdałowym kremem idealne na każdą okazję.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki
    20 dkg cukru + cukier do jabłek
    25 dkg margaryny
    3 żółtka
    2 jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 puszka gotowej masy makowej
    3 białka
    6 dużych jabłek
    szczypta cynamonu


    Krem:
    1 masło
    6 łyżek cukru pudru
    2 opakowanie migdałów
    olejek migdałowy
    1/2 l mleka
    1/4 l śmietany 18%
    5 jaj

Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marcepanek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy najlepiej na papierze woskowanym. Mak mieszamy z surowymi białkami, przekładamy dwa pierwsze surowe placki. Kolejne dwa przekładamy jabłkami. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, odciskamy, słodzimy do smaku i dodajemy cynamon. Ciasto na maku i jabłkach najlepiej ułożyć zawijając je na wałek razem z papierem. Następnie rozwinąć z wałka i dopiero zdjąć delikatnie papier. Ciasta pieczemy osobno po około 25 min.
    Krem: Mleko wlać do garnka dodać jajka i śmietanę wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Gotować ciągle mieszając (lubi się przypalać) do uzyskania twarożku. Powstały twarożek przelewamy na sito aby dobrze obciekł i wystygł. Jedno opakowanie migdałów drobno mielimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem i dodajemy po jednej łyżeczce twarożek cały czas ucierając. Do utartej masy dodajemy migdały i kilka kropel olejku. Przekładamy zimne ciasta na spód makowe, następnie większa część kremu i ciasto jabłkowe. Pozostałym kremem obsmarowujemy wierzch i boki. Posypujemy po wierzchu migdałami. Możemy też polać do ozdoby polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować