Ciasto marcepanek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy najlepiej na papierze woskowanym. Mak mieszamy z surowymi białkami, przekładamy dwa pierwsze surowe placki. Kolejne dwa przekładamy jabłkami. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, odciskamy, słodzimy do smaku i dodajemy cynamon. Ciasto na maku i jabłkach najlepiej ułożyć zawijając je na wałek razem z papierem. Następnie rozwinąć z wałka i dopiero zdjąć delikatnie papier. Ciasta pieczemy osobno po około 25 min.
Krem: Mleko wlać do garnka dodać jajka i śmietanę wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Gotować ciągle mieszając (lubi się przypalać) do uzyskania twarożku. Powstały twarożek przelewamy na sito aby dobrze obciekł i wystygł. Jedno opakowanie migdałów drobno mielimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem i dodajemy po jednej łyżeczce twarożek cały czas ucierając. Do utartej masy dodajemy migdały i kilka kropel olejku. Przekładamy zimne ciasta na spód makowe, następnie większa część kremu i ciasto jabłkowe. Pozostałym kremem obsmarowujemy wierzch i boki. Posypujemy po wierzchu migdałami. Możemy też polać do ozdoby polewą.
Komentarze