Mannowiec z masą krówkową i orzechami

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wzbogacona wersja tradycyjnego placka z dzieciństwa. Mama bardzo często robiła to ciasto a ja do niego dodałam masę krówkową, powidła i orzechy. Robię to ciasto na każde święta, przyjęcia bo je uwielbiam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    15 dag margaryny
    3 łyżki płynnego miodu
    3 jajka
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka sody

    Krem:
    700 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    8 łyżek kaszy manny
    20 dag margaryny

    Polewa:
    puszka masy krówkowej
    20 dag orzechów włoskich
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Mannowiec z masą krówkową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasta dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą część na osobnej blaszce (40x24) wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy po15 minut w 180C. Studzimy, zdejmujemy folię uważając aby nie połamać placków.
  • 2. Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kaszę ucieramy z margaryną do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 3. Na jeden blat wykładamy połowę kremu smarujemy połową powideł śliwkowych, przykrywamy drugim plackiem. Na placek wykładamy pozostałą kaszę i powidła przykrywamy trzecim plackiem. Na wierzch wykładamy masę krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Porady

Placek jest najlepszy drugiego dnia jak placki zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować