Mannowiec z konfiturą agrestową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne ciasto ,,Stefanka” z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającą, lekko kwaskową konfiturą agrestową. Ciasto przywraca wspomnienia rodzinnego deseru, smaku kaszy manny, którego nie da się zapomnieć i rosnącego w ogrodzie dojrzewającego w słońcu agrestu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Warstwa mannowa jasna:
    500ml mleka
    95g kaszy manny
    6 łyżek cukru
    3 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
    135g masła

    Warstwa mannowa ciemna:
    250ml mleka
    50g kaszy manny
    3 łyżki cukru
    60g masła
    4 łyżeczki kakao
    4 łyżki wody
    Mus agrestowy:
    250g konfitury agrestowej
    1 galaretka agrestowa
    1 łyżeczka żelatyny
    1,5 szklanki wrzątku

    Dodatkowo:
    około 30 sztuk herbatników
    50g białej czekolady
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Konfitury

Mannowiec z konfiturą agrestową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 30cm x 9cm wyłożyć herbatnikami.
  • 2. Warstwa mannowa jasna:
    Mleko, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypać kaszę mannę i gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.
  • 3. Warstwa mannowa ciemna:
    Mleko, masło i cukier zagotować. Następnie do gotującego się mleka, wlać kakao i stopniowo wsypać kaszę mannę. Gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć trzecią warstwą herbatników.
  • 4. Mus agrestowy:
    Galaretkę wymieszać z żelatyną, zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować