Mannowiec czekoladowy z kremem philadelphia i wiśniami z nalewki

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, bardzo łatwe do zrobienia. Czekoladowy smak dobrze pasuje do wiśni nasączonych alkoholem.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • okrągłe biszkopty 1/2 paczki ok. 90 g

    600 ml mleka
    1/2 szklanki kaszy manny
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    100 g masła
    3/4 szklanki wiśni z nalewki

    230 g masła roślinnego
    2 łyżki cukru pudru
    350 g serka philadelphia czekoladowego ( 2 x 175 g )
    sok z małej cytryny
    3/4 szklanki wiśni z nalewki

    galaretka wiśniowa
    400 ml wody
    łyżka żelatyny fix do deserów
    30 ml nalewki wiśniowej

    foremka 20 x 30 cm
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Mannowiec czekoladowy z kremem philadelphia i wiśniami z nalewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
    Mleko zagotować i dodać kaszę mannę wymieszaną z kakao i cukrem. Gotować, mieszać aż masa zgęstnieje. Do gorącej kaszy dodać masło i dokładnie rozmieszać. Taką kaszę wyłożyć na biszkopty. a na wierzchu rozłożyć wiśnie z nalewki i delikatnie powciskać w masę. Wystudzić.
    Masło spienić. Dodać cukier puder i serek philadelphia. Dokładnie zmiksować. Podczas miksowania dodać sok z cytryny. Krem wyłożyć na wystudzoną kaszę mannę. Na kremie rozłożyć wiśnie z nalewki. Część powciskać w krem.
    Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do zimnej galaretki dodać nalewkę. Rozmieszać. Tężejącą wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na cała noc.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować