Mandarynkowo - jabłkowe ciasto bez jajek

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczne ciasto z dość ciekawym połączeniem jabłek i mandarynek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dużych mandarynek
    3 duże jabłka
    2 szklanki mąki
    pół szklanki oleju
    szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mandarynkowo - jabłkowe ciasto bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14dn2s9 1. Mandarynki gotujemy około 20 minut aż będą miękkie. Jabłka obieramy i kroimy w cząstki. Ugotowane i przestudzone mandarynki miksujemy na mus, dodajemy mąkę, cukier, olej , proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy na małą, kwadratową blaszkę, na cieście lekko wciskając układamy cząstki jabłek. Pieczemy około 35 minut do suchego patyczka w 150 stopniach.

Porady

W podobny sposób możemy zrobić ciasto pomarańczowe, należy tylko wydłużyć o 10 minut czas gotowania owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować