Ciasto Mandarynka

4.5 (184 ocen)

Dobre i na co dzień i od święta

Składniki:

  • 5 jajek
    100 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g cukru pudru plus 3 łyżki
    2 budynie śmietankowe
    750 g kremówki
    2 puszki mandarynek
    3 śmietan fixy
    1 łyżka żelatyny
    1 l soku pomaranczowego
    1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto mandarynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij z 200 g cukru pudru.
    Stopniowo dodawaj żółtka,mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wystudź.
    Ciasto nasącz zalewą z mandarynek.
  • 2. Budynie ugotuj na soku.
    Gorący budyń wyłóż na ciasto. Gdy budyń wystygnie ułóż osączone z zalewy mandarynki.
  • 3. Kremówkę ubij,pod koniec dodając pozostały cukier,śmietan fixy i rozpuszczoną w1/3 szklanki żelatynę.
    Ubitą kremówkę wyłóż równomiernie na mandarynkach.
    Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Porady

Ciasto dodatkowo możesz udekorować mandarynkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować