Mandarynka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasjonuje mnie kuchnia, lubię piec i gotować. Obecnie zajmuję się wychowaniem córki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 10 jajek
    ● 2 szklanki mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 szklanka cukru
    Masa:
    ● 2 puszki mandarynek
    ● 1/2 litra soku pomarańczowego
    ● 2 budynie śmietankowe
    Krem:
    ● 1/2 l śmietany 30-proc.
    ● 4 śmietanki fix
    ● 3 łyżki cukru pudru
    Do dekoracji:
    ● starta czekolada

Mandarynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem ok.
    25 minut, dodajemy obie mąki
    i proszek do pieczenia, delikatnie
    mieszamy. Pieczemy ok.
    50 minut w piekarniku nagrzanym
    do temp. 180 °C. Zimne
    ciasto przekrawamy na pół.
  • 2. Odlewamy syrop z mandarynek,
    mieszamy go z sokiem
    pomarańczowym i budyniami,
    zagotowujemy.
  • 3. Przygotowujemy krem: śmietanę
    ubijamy z cukrem pudrem,
    dodajemy fiksy, ciągle ubijając.
  • Mandarynka 4. Na spodzie ciasta układamy
    mandarynki, zalewamy gorącym
    budyniem, przykrywamy
    drugim plackiem. Dekorujemy
    bitą śmietaną i czekoladą.

Porady

● Wierzch ciasta możemy ozdobić wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. ● Ciasto możemy udekorować także owocami: świeżymi, z puszki lub kandyzowanymi.

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy