Mamowe kawałki kurczaka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis ten mam od mamy dlatego "mamowe" - zawsze były u nas na wszystkich imprezach rodzinnych a teraz serwuję je ja.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - dowolne części kurczaka ( udka, Filety, skrzydełka)
    - oliwa lub olej
    - przyprawa " Złocisty Kurczak" Kamisa lub podobne
    - papryka słodka i ostra w proszku
    - sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mamowe kawałki kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Części z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie każdą część dokładnie natłuszczamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, paprykami i przyprawą do kurczaka tak aby każda część była równomiernie pokryta. Odstawiamy na minimum 2 godziny ( ja zostawiam na noc) w chłodne miejsce. Po wyjęciu z marynaty wstawiamy do piekarnika w temp 190C i pieczemy ok 1,5 godziny- co pół godziny polewając części powstałym sokiem i obracając mięsko.

Porady

- Jeśli ktoś chce bardziej chrupiącą skórkę musi pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę - Można też posypać mięso ulubionymi ziołami, dodać sos sojowy albo miód- w ten sposób jest kurczak w różnych wersjach. Wszystkie wypróbowałam i są bardzo smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować