Małże w sosie pomidorowym z winem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Pyszna przekąska bądź kolacja . Pycha !

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży ( omułek)

    400 g przecieru pomidorowego ( z kartonika)

    100 ml wina białego półsłodkiego

    2 średniej wielkości cebule

    2 średnie ząbki czosnku

    przyprawa do sałatek prymat

    1 łyżka masła

Małże w sosie pomidorowym z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Omułki płuczemy pod zimną wodą – otwarte bądź uszkodzone wyrzucamy

    2. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki

    3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy do momentu jej zeszklenia. Gdy do nastąpi dodajemy czosnek i cały czas mieszając smażymy około 40 sekund.

    4. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawę. Dusimy około 5 minut, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi wrzucamy omułki i przykrywamy. Potrząsamy delikatnie patelnią i dusimy 6-7 minut.

    5. Po tym czasie omułki powinny być już otworzone. Przekładamy je na talerz wraz z sosem . Podajemy z grzankami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy