Długo nie mogłam się przekonać do przygotowania małży, jednak odkąd je przyrządziłam na stałe zagoszczą na moim stole.
30 min
Składniki:
1 kg małży
1/2 kg cebuli
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka zielonej pietruszki
250 ml białego wytrawnego wina
100 g masła
sok z 1/2 cytryny
sól morska
świeżo mielony pieprz
Małże w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Małże porządnie wyszorować, otwarte wyrzucić. Resztę małży namoczyć w zimnej wodzie na ok 15 in aby się oczyściły z piasku.
2.Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać na patelnie małże i zalać winem, doprawić Smażyć 5-6 minut. Wszystkie małże powinny się w tym czasie otworzyć. Te, które się nie odtworzyły należy wyrzucić.
3.Małże należy podać posypane posiekana natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny. Smacznego!
Komentarze