Małże w białym winie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Długo nie mogłam się przekonać do przygotowania małży, jednak odkąd je przyrządziłam na stałe zagoszczą na moim stole.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg małży
    1/2 kg cebuli
    4 ząbki czosnku
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    250 ml białego wytrawnego wina
    100 g masła
    sok z 1/2 cytryny
    sól morska
    świeżo mielony pieprz

Małże w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małże porządnie wyszorować, otwarte wyrzucić. Resztę małży namoczyć w zimnej wodzie na ok 15 in aby się oczyściły z piasku.
  • 2. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać na patelnie małże i zalać winem, doprawić Smażyć 5-6 minut. Wszystkie małże powinny się w tym czasie otworzyć. Te, które się nie odtworzyły należy wyrzucić.
  • 3. Małże należy podać posypane posiekana natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy