małże w białym winie

0 (0 ocen)

Małże w białym winie - przepis rodem z Francji.

Składniki:

  • 300 ml białego wina, użyłam półwytrawnego
    2 łyżki soku z cytryny
    marchewka
    4 ząbki czosnku
    2 szalotki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pęczek natki pietruszki
    sól
    mielony czarny pieprz
    4 goździki
    kg świeżych muli w muszlach
    cytryna

Małże w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mule oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie, aby pozbyć się piasku. Zostawiamy tylko te zamknięte.
  • 2. Do wina dodajemy sok z cytryny, pokrojoną marchewkę, czosnek, szalotki, oliwę, posiekaną natkę oraz przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania.
  • 3. Dodajemy oczyszczone mule i gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Otwarte wyjmujemy, zamknięte gotujemy jeszcze około 3 minut. Zamknięte wyrzucamy.
  • 4. Mule wkładamy do dużej wazy lub rozkładamy każdemu do głębokiego talerza lub miseczki. Podajemy z grzankami czosnkowymi, kawałkami cytryny i posypane natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy