Mały pszenny chlebuś

4.33 (3 ocen)

  • 7 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla was przepis na mały chlebuś pszenny

  • 7 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
    0,5 łyżki soli,
    1,5 łyżeczki drożdży suszonych,
    1 szklanka ciepłej wody,
    2 łyżki oleju,
    0,5 łyżeczki cukru,
    dodatkowo :

    1 łyżka mleka 3,2 %,
    1 łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Mały pszenny chlebuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Do miski wsypać wszystkie składniki, w mące wykonać dołek wsypać drożdże na drożdże cukier mąkę i odrobinę ciepłej wody resztę wody wlać w koło mąki. Poczekać do wyrośnięcia drożdży a następnie wyrobić ciasto, potem dodać olej i nadal wyrabiać
  • chleb 2. Wykonane ciasto uformować jako chlebek ponacinać posmarować mlekiem i obsypać dowolnymi nasionami pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • chleb 3. Gotowy chlebek wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 40 minut po upieczeniu wyjąć i studzić na kratce
  • chleb 4. Upieczony chlebek można zajadać ciepły jak i wystygnięty zawsze to swojski lepszy od kupnego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować