Małpi chleb z rodzynkami

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe, które pochodzi z Ameryki Północnej i jest bożonarodzeniowym przysmakiem. Jego nazwa prawdopodobnie wzięła się stąd, że nie kroi się go nożem, a odrywa "łapką".

Składniki:

  • Składniki na dużą formę babkową:

    CIASTO:
    4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) + 0,5 szklanki na podsypanie i ewentualne uregulowanie gęstości ciasta
    szczypta soli
    3 dag świeżych drożdży
    1/3 szklanki letniej wody
    szczypta cukru kryształu
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki cukru pudru
    6 dag masła
    1 jajko ogrzane do temperatury pokojowej
    łyżeczka oleju do posmarowania ciasta przed wyrastaniem
    masło do wysmarowania foremki

    DO OBTACZANIA KULEK:
    10 dag masła
    0,5 szklanki drobnego cukru trzcinowego
    0,5 szklanki rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Małpi chleb z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etapy przygotowania ciasta 1. Foremkę wysmarowałam grubą warstwą masła.
    CIASTO: 4 szklanki mąki przesiałam do miski. W szklance roztarłam drożdże z letnią wodą, szczyptą cukru kryształu i łyżeczką mąki odebraną z miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondelku umieściłam mleko, cukier puder i masło. Podgrzałam mieszając na małym ogniu, aż masło się stopiło, a mleko lekko podgrzało. Jajko wybiłam do małej miseczki i roztrzepałam widelcem.
    Mąkę wymieszałam ze szczyptą soli, dodałam do niej wyrośnięte drożdże, letnie mleko z masłem i jajko, wstępnie wymieszałam łyżką. Wyłożyłam masę na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiałam dłońmi przez 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego, ale dość miękkiego ciasta (jeśli nie ma takiej konieczności, nie wrabiać całej dodatkowej mąki). Z ciasta uformowałam kulę, posmarowałam ją łyżeczką oleju, włożyłam do czystej, suchej miski, przykryłam ściereczką i umieściłam na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Formowanie kulek z ciasta 2. Po tym czasie ciasto przebiłam i wyrobiłam jeszcze przez minutę. Podzieliłam je na mniejsze kawałki i uformowałam kulki takiej wielkości jak na zdjęciu.
  • Układanie kulek w foremce 3. OBTACZANIE KULEK: W rondelku rozpuściłam masło tak, żeby tylko było letnie, wsypałam do niego trzcinowy cukier i suche rodzynki, wymieszałam (cukier nie musi, a nawet nie powinien się rozpuścić). Przy pomocy łyżki, w mieszaninie obtaczałam każdą kuleczkę i układałam je w przygotowanej formie jedna na drugiej. Foremkę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika 4. Wyrośnięte ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do 190*C z termo obiegiem. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160*C i piekłam jeszcze 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam ciasto w formie jeszcze przez około 10 minut, a następnie wyłożyłam je do góry dnem na kratkę kuchenną.
  • "Znikanie" ciasta :) 5. Po wystudzeniu ciasto po prostu odrywa się od całości po kawałeczku.

Porady

Do upieczenia tego ciasta koniecznie trzeba użyć formy z kominem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Masło Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Małpi chlebekMałpi chlebek

To może cię zainteresować