Ogórki małosolne w occie

4.48 (172 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Szybkie pyszne slodko kwasne ogorki,gotowe juz po paru godzinach :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg ogorkow gruntowych .pol peczku koperku,2 duze zabki czosnku,0,5 lyzeczki soli,0,5 szklanki octu,0,5 szklanki cukru,0,5 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogorki moczymy w wodzie aby pozbyc sie zanieczyszczen,umyte kroimy na4czesci ,wkladamy do plastikowego pojemnika i posypujemy sola mieszamy,odstawiamy na ok .2 godz.W miedzy czasie dodajemy do garnka ocet podgrzewamy i dodajemy cukier mieszamy az sie rozpusci,jak przestygnie dodajemy olej , Wode z ogorkow (ktora powstala po zasoleniu) odlewamy,koper kroimy,czosnek tez w plasterki dodajemy do ogorkow,zalewamy,mieszamy ,zakrywamy i ogorki gotowe juz po paru godzinach:). Smacznego.

Porady

Ja dodaje troche mniej niz pol szklanki oleju. Prosze sie nie obawiac ,ze zalewa nie przykryje nam w calosci ogorkow po paru godzinach puszcza sok i beda cale w zalewie ;) . Ogorki im dluzej stoja sa bardziej czosnkowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować