Malinowa rozkosz

5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Rodzice obchodzili 20. rocznicę ślubu i postanowiłyśmy z siostrą zrobić coś innego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 4 łyżki oliwy
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    -2 białe czekolady
    -2 serki mascarpone po 250g
    -3 śmietany 30% 330 ml.
    -3 łyżki cukru pudru z wanilią

    Poncz
    -200 ml osłodzonej wody
    -200ml cytrynówki
    Uwaga: zamiast cytrynówki można dodać likieru cytrynowego, zeby bardziej podkreślić smak cytryny

    Dekoracja
    -0,5 kg malin
    -dwa opakowania podłużnych biszkoptów
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, na koniec dodajemy żółtka i łączymy w całość. Do masy dolewamy olej i miksujemy krótko. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w foremce 26 cm około 40 min w temp. 160 st.C z nawiewem.
  • 2. Krem:
    Rozpuszczamy na parze czekoladę z kilkoma łyżkami śmietany, odstawiamy do przestudzenia.
    Ubijamy 2 śmietany z 2 łyżkami cukru. Następnie miksujemy czekoladę z serkiem i delikatnie łączymy ze śmietaną.
  • 3. Wykonanie tortu
    Kroimy biszkopt na 3 warstwy. Układamy na paterze pierwszą warstwę biszkoptu i nasączamy ją dość umiarkowanie. Nakładamy warstwę musu, na to drugi biszkopt i dużo nasączenia, zapinamy obręcz. Na biszkopt kolejna warstwa kremu i biszkopt, nasączamy mocno. Biszkopty nasączamy już po ułożeniu na kremie, w przeciwnym wypadku będzie je trudno przełożyć, ponieważ są dość cienkie. Na wierzch tortu nakładamy kolejną warstwę kremu. Na boki natomiast przyklejac biszkopty i zwiazac wszystko wstazka.
    Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem wierzch dekorujemy malinami
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować