Malinowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, na koniec dodajemy żółtka i łączymy w całość. Do masy dolewamy olej i miksujemy krótko. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w foremce 26 cm około 40 min w temp. 160 st.C z nawiewem.
2.Krem:
Rozpuszczamy na parze czekoladę z kilkoma łyżkami śmietany, odstawiamy do przestudzenia.
Ubijamy 2 śmietany z 2 łyżkami cukru. Następnie miksujemy czekoladę z serkiem i delikatnie łączymy ze śmietaną.
3.Wykonanie tortu
Kroimy biszkopt na 3 warstwy. Układamy na paterze pierwszą warstwę biszkoptu i nasączamy ją dość umiarkowanie. Nakładamy warstwę musu, na to drugi biszkopt i dużo nasączenia, zapinamy obręcz. Na biszkopt kolejna warstwa kremu i biszkopt, nasączamy mocno. Biszkopty nasączamy już po ułożeniu na kremie, w przeciwnym wypadku będzie je trudno przełożyć, ponieważ są dość cienkie. Na wierzch tortu nakładamy kolejną warstwę kremu. Na boki natomiast przyklejac biszkopty i zwiazac wszystko wstazka.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem wierzch dekorujemy malinami
Smacznego :)
Komentarze