Maliny w cieście

0 (0 ocen)

Clafoutis to klasyczny francuski deser. Przeczytałam o nim w książce, postanowiłam wyszukać przepis i wypróbować. W oryginale deser jest wiśniowy, ale w zasadzie można użyć dowolnych owoców. Deser jest szybki i prosty w wykonaniu, a do tego pyszny.

Składniki:

  • 12 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    3 jajka
    300 ml mleka
    szczypta soli
    50 dag malin
    Masło do posmarowania formy

Maliny w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę cukru pudru wymieszać z cukrem waniliowym i ubić mikserem z jajkami. Dodać mąkę, sól i łyżkę mleka. Wymieszać. Mieszając, stopniowo dodawać mleko.
    Resztę cukru pudru wymieszać z owocami. Na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne lub silikonowe wyłożyć owoce i zalać ciastem.
    Piec w 190 st przez 20-25 minut.
    Przed podaniem można posypać jeszcze cukrem pudrem.

Porady

Deser najlepszy jest jedzony na ciepło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy