Ciasteczka te wymyśliłam sobie, gdy w moim ogrodzie obrodziły maliny i nie miałam już pomysłu na zagospodarowanie takiej ilości w jakiś ciekawy i smaczny sposób.
Maliny w bezach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier i ubijać do całkowitego jego rozpuszczenia, ale nie za długo, aby masa nie była zbyt lejąca. Masę bezową włożyć w rękawa cukierniczego i na wysmarowanej tłuszczem blaszce okrężnym ruchem wyciskać kółka o średnicy ok. 5 cm. Należy pamiętać, aby kółka nie były zbyt blisko siebie, ponieważ znacznie urosną.
Bezy piec w 130 stopniach przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika ok 60-90 minut.
Ubić śmietanę i dodać do niej cukier puder oraz śmietan fix. Na środku każdego wysuszonego i wystudzonego beza włożyć łyżkę śmietany a na około poukładać maliny. Na wierzch kładziemy drugi krążek bezy a na samym wierzku ułożyć po jednej malince i listek melisy lub mięty do.
Komentarze