Maliny pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Zasmakuje każdemu

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 3 szklanki mąki

    - 1 szklanka cukru

    - 1 kostka masła

    - 5 żółtek

    - 2 cukry waniliowe

    - 3 łyżki śmietany 18%

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - szczypta soli

    Piana:

    - 5 białek

    - szczypta soli

    Dodatkowo:

    - 2 szklanki przebranych malin

Maliny pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę na stolnicę, posiekać z masłem, dodać żółtka, cukry, proszek, sól i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto. Placek rozwałkować lekko podsypując mąką, przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć owoce.Piec w nagrzanym do 160stopni piekarniku przez 20- 25 minut, aż do nabrania złotego koloru. Następnie ciasto wyjąć, rozsmarować ubita na sztywno piane z białek i wyrównać powierzchnię. Włożyć ponownie do piekarnika, piec aż piana nabierze jasnozłotego koloru. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić.

Porady

Można użyć również owoców takich jak jagody, borówki, truskawki czy poziomki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy