Malinowy zawrót głowy

0 (0 ocen)

Ciasto francuskie, bita śmietana i maliny... pyszne połączenie

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 płat ciasta francuskiego
    1 jajko
    1 żółtko
    3 łyżki gęstej śmietany 12%
    200 ml śmietany kremówki 30%

    Składnik dodatkowy:
    40 dag malin

    Składniki robocze:
    3 łyżki cukru kryształu
    1,5 łyżki kaszy manna
    1 łyżeczka cukru pudru

    Dodatkowo:
    Forma na tartę o średnicy 30 cm
    papier do pieczenia

Malinowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyłożenie formy ciastem francuskim 1. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wylepić formę i włożyć do lodówki. W tym czasie zrobić masę.
  • Przygotowanie masy 2. Do miski wbić jajko, dodać żółtko, kwaśną śmietanę, cukier kryształ oraz kaszę mannę, wymieszać.
  • ubita masaa na parze 3. Do garnka wlać wodę zagotować i ubić masę na parzę, tak długo ubijać aż cukier się rozpuści i lekko masa się spieni. Wystudzić.
  • tarta gotowa do pieczenia 4. Piekarnik nagrzać do 180*C. Na ciasto wylać masę i piec ok 25 min. na złoty kolor.
  • Gotowe ciasto 5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • Gotowe ciasto 6. Ciasto przyozdobić malinami oraz bitą śmietaną.
  • Smacznego! 7. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy