Malinowy torcik dla małej księżniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny krem na bazie śmietanki, mascarpone oraz malin plus biszkopt z przepisu od mojej mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    Składniki :
    * 6 jajek
    * 2 szklanki mąki
    * 1,5 szklanki cukru
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem :
    * 2 małe śmietanki
    * opakowanie serka mascarpone
    * 500 g świeżych malin
    * łyżka cukru pudru

Malinowy torcik dla małej księżniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijać na puszystą masę, dodając po trochę cukru. Ja ubijam około 5 minut. Mieszam mąkę z proszkiem i powoli ubijając, dodaję do masy jajecznej. Wylewam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w 180 stopniach. Ja rozlewam masę do dwóch tortownic, bo biszkopt bardzo rośnie. Z podanych składników wychodzi 6 blatów. Do tortu użyłam 4 oraz jeden do ozdoby.
    Każdy blat trzeba nasączyć syropem z szklanki wrzątku, łyżki cukru oraz soku wyciśniętego z połowy cytryny.
  • 2. Maliny myję, przesypuję cukrem pudrem i miksuję na dość gładką masę. Kremówki ubijam na sztywno, gdy jest ubita, zmniejszam obroty miksera i dodaję serek. Całość delikatnie mieszam z przetartymi malinami.
    Każdy nasączony biszkopt przekładam przygotowanym kremem. Boki i wierz przykrywam cienką warstwą kremu. Posypałam drobnymi, kolorowymi cukiereczkami. Ułożyłam gotowe ozdoby z masy cukrowej. Z odłożonego biszkopta wycięłam kwiatuszki. Obłożyłam nimi bok tortu. Całość przewiązałam wstążką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy