Malinowy strudel

0 (0 ocen)

Pyszny strudel z jesiennych malin...Zniknął w mgnieniu oka:)

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki,
    6 łyżek cukru,
    2 jajka,
    szczypta soli,
    20 dag margaryny Palmy z murzynkiem,
    łyżka oleju.

    Krem:
    jajko,
    szczypta soli,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka skórki ze świeżej pomarańczy,
    2 łyżki cukru,
    1/2 szkl. mleka.

    Maliny:
    1/2 kg świeżych malin,
    3/4 szkl. brązowego cukru,
    łyżeczka świeżej skórki z pomarańczy,
    2 łyżki margaryny Palma z murzynkiem.

Malinowy strudel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników (prócz oleju) zagnieść ciasto. Uformować kule, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie rozwałkować na kształt trójkąta i ułożyć na natłuszczonej balsze.
  • 2. Jajka z cukrem i mąką ubić na parze. Dodać mleko, szczyptę soli i skórkę, stale mieszając gotować, aż zgęstnieje.
  • 3. Maliny zasypać cukrem i skórką. Osączyć na sicie. Margarynę stopić, przestudzić. Ciasto posmarować margaryną. Wyłożyć krem, na kremie rozłożyć maliny tak, by brzegi ciasta nie były posmarowane. Brzegi zwinąć do środka formując podłużny strudel. Posmarować resztą margaryny. Piec ok. 30 min w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy