Malinowy mus z mascarpone

  • wyświetlono: 670 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczny i aromatyczny deser z malinami i mascarpone, który na pewno polubicie.

  • 40min

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu:
● 400 g malin
● 3 białka jajek
● 100 g mascarpone

Składnik podstawowy dodatkowy :
● 200 g białej czekolady
Składniki robocze :
● 30 cl śmietany kremówki
● 2 listki żelatyny (4 g)
● 60 g cukru pudru + 2 łyżki
Do dekoracji:
● listki mięty lub werbeny

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowy mus z mascarpone

  • 1. Białą czekoladę połam na kawałki lub zetrzyj na tarce. Przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj 10 cl kremówki i rozpuść w kąpieli wodnej.* Mieszaj czekoladę od czasu do czasu, nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij miskę z ognia i odstaw na bok.
    Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Odłóż 100 g malin do dekoracji i zmiksuj resztę aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu coulis. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek, i odstaw do lodówki jedną trzecią sosu.
    Podgrzej w garnuszku resztę malinowego coulis. Odciśnij żelatynę. Zdejmij garnuszek z ognia i wrzuć żelatynę do sosu coulis, energicznie mieszając. Wlej sos do rozpuszczonej czekolady, całość dokładnie wymieszaj.
    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Połącz delikatnie pianę z białek z masą czekoladowo-malinową. Przełóż mus do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Przed podaniem ubij mascarpone. Osobno ubij na sztywno resztę kremówki**, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Mascarpone połącz z ubitą śmietaną. Udekoruj schłodzony mus kremem z mascarpone i bitej śmietany, malinami i polej resztą schłodzonego sosu coulis.

Porady

*Biała czekolada rozpuszcza się trudniej niż gorzka, więc lepiej utrzyj ją na tarce zamiast połamać na kawałki. Dodaj śmietanę (w żadnym wypadku nie dodawaj wody) i rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli, w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą.
** Przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na około 10-15 minut do zamrażarki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiśmietanaMalinymascarponebiala czekoladakreatywne_gotowanie10

Komentarze

Podobne przepisy

Mus mango z mascarpone

Dodane przez: Gospodyni

Mus mango z mascarpone

Tym razem gości u nas owoc mango...

image-01pvfiv

Dodane przez: Magster

TORT Z MUSEM CZEKOLADOWO-MALINOWYM

Torcik ten przygotowałam z okazji...

Karpatka z musem malinowym

Dodane przez: juchab

Karpatka z musem malinowym

Karpatka o smaku lata.

Sernik na zimno

Dodane przez: Mniam1

Walentynkowy sernik z musem malinowym

Delikatny i kremowy sernik z musem...

image-1efk7pa

Dodane przez: Magster

SERNIK Z MUSEM MALINOWO -TRUSKAWKOWYM

Serniczek bardzo delikatny na bazie...

image-1sx2u5x

Dodane przez: teresa84

Gofry brzoskwiniowe z musem mascarpone

Jedne z najlepszych i najbardziej...