Pachnący malinami, niezwykle delikatny i pyszny deserek.
Składniki:
Keksówka o wymiarach 24 na 9 cm
Na masę
250 g mascarpone,
250 g kwaśnej śmietany 18 %,
100 g cukru,
2 białka,
1 cukier waniliowy,
3 czubate łyżki żelatyny,
Ponad to:
6 biszkoptów „języczków”,
20 – 25 malin,
1 łyżka ziaren granatu,
1/2 galaretki o smaku owoców leśnych,
Malinowy bloczek z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody i odstawić do przestudzenia. Śmietanę zmiksować z połową cukru. Serek mascarpone utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Ubić białka na sztywną masę. Wszystkie składniki masy delikatnie połączyć ze sobą za pomocą miksera ( na najmniejszych obrotach).
W miseczce rozrobić część galaretki i również odstawić do przestudzenia.
Keksówkę wyściełać folią. Nałożyć do niej połowę masy, na niej poukładać połowę malin i przykryć resztą masy. Biszkopty na krótką chwilę zanurzyć w galaretce, wyjąć i poukładać je wzdłuż ma masie ( równo z brzegami keksówki). Keksówkę wstawić do lodówki na około 3 – 4 godziny. Gdy masa porządnie stężeje, odwrócić keksówkę i wyłożyć deser na podłużne naczynie. Rozrobić resztę galaretki, a gdy zacznie tężeć oblać nią bloczek i poukładać na nim resztę malin. Boki bloczku ozdobić ziarnami granatu. Smacznego.
Komentarze