Malinowo- orzechowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na ciasto wymyśliłam sama. Domownicy byli mile zaskoczeni po jego spróbowaniu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kakao

    Krem:
    25 dag miękkiego masła
    1 szklanka włoskich lub laskowych orzechów
    630 ml mleka
    1 budyń śmietankowy

    Masa malinowa:
    1 litr malin
    2 galaretki malinowe lub wiśniowe

    Bita śmietana:
    0,5 litra śmietanki 36%
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 galaretka (smak wg własnego uznania)

    Do dekoracji: polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowo- orzechowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić pianę z białek. Kiedy piana będzie sztywna, lekko mieszając dodać cukier, żółtka i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao i lekko mieszać dużą drewnianą łyżką.

    Krem:
    Orzechy zmielić, zalać 125 ml gorącego mleka, wystudzić. na pozostałym mleku ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Wystudzić aż będzie całkowicie zimny. Utrzeć masło na puch dodając stopniowo po łyżce budyniu, na koniec dodać orzechy.

    Masa malinowa:
    Zmiksować maliny na jednolitą masę, przetrzeć przez sitko w celu oddzielenia pestek. Gotować na małym ogniu. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.

    Bita śmietana:
    Śmietanę zmiksować na pół sztywno, dodać cukier puder. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i pół tężejącą dodać do śmietany.

    Wykonanie:
    Otrzeć wierzchnią skórkę z upieczonego biszkoptu. Przekroić na pół i spodnią część nasączyć według własnego uznania. Kłaść kolejno od spodu: Jedną część biszkoptu, krem, drugą część biszkoptu, masę malinową, bitą śmietanę, udekorować polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na kilka godzin aż do dokładnego stężenia wszystkich składników.

Porady

Zamiast malin, można dodać inne owoce nadające się do zmiksowania, np. wiśnie. Ciasto najlepiej kroi się, gdy kilka godzin postoi w lodówce. Wyśmienicie smakuje z mrożoną kawą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować