Malinowo- orzechowa pychotka

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Przepis na ciasto wymyśliłam sama. Domownicy byli mile zaskoczeni po jego spróbowaniu.

  • 70min

Składniki

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao

Krem:
25 dag miękkiego masła
1 szklanka włoskich lub laskowych orzechów
630 ml mleka
1 budyń śmietankowy

Masa malinowa:
1 litr malin
2 galaretki malinowe lub wiśniowe

Bita śmietana:
0,5 litra śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
1 galaretka (smak wg własnego uznania)

Do dekoracji: polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowo- orzechowa pychotka

  • 1. Biszkopt:
    Ubić pianę z białek. Kiedy piana będzie sztywna, lekko mieszając dodać cukier, żółtka i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao i lekko mieszać dużą drewnianą łyżką.

    Krem:
    Orzechy zmielić, zalać 125 ml gorącego mleka, wystudzić. na pozostałym mleku ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Wystudzić aż będzie całkowicie zimny. Utrzeć masło na puch dodając stopniowo po łyżce budyniu, na koniec dodać orzechy.

    Masa malinowa:
    Zmiksować maliny na jednolitą masę, przetrzeć przez sitko w celu oddzielenia pestek. Gotować na małym ogniu. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.

    Bita śmietana:
    Śmietanę zmiksować na pół sztywno, dodać cukier puder. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i pół tężejącą dodać do śmietany.

    Wykonanie:
    Otrzeć wierzchnią skórkę z upieczonego biszkoptu. Przekroić na pół i spodnią część nasączyć według własnego uznania. Kłaść kolejno od spodu: Jedną część biszkoptu, krem, drugą część biszkoptu, masę malinową, bitą śmietanę, udekorować polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na kilka godzin aż do dokładnego stężenia wszystkich składników.

Porady

Zamiast malin, można dodać inne owoce nadające się do zmiksowania, np. wiśnie. Ciasto najlepiej kroi się, gdy kilka godzin postoi w lodówce. Wyśmienicie smakuje z mrożoną kawą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Pychotka z pianką orzechową i powidlem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pychotka z pianką orzechową i powidłem

Smaczne kruche ciasto dla łasuchów....

gotowe ciasto

Dodane przez: beatagozdz

Pychotka

Przepis otrzymałam od przyjaciółki....

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...

Pychotka

Dodane przez: kochampiec

Pychotka

Kolorowe cudeńko !

Pychota

Dodane przez: Natalia Jaśkowiak

Pychotka

Pychotka - jedno z moich ulubionych...

Pychotka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pychotka

Pyszne ciasto kruche z dżemem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.