Ciasto doskonale sprawdza się w sezonie malinowym, ale można też go robić z mrożonych owoców. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Smak ciasta ożywiają kwaskowate owoce.
Malinowo-kokosowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy sypnie składniki i razem mieszamy. Dokładamy tłuszcz i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na połowę. Pierwsza połowę ciasta wykładamy na spód blaszki. Wylewamy na nią masę kokosową. Następnie układamy na niej maliny i na całość ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy razem około 50 minut w 180°C.
2.Masa kokosowa:
Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier. Do ubitych białek dokładamy Wymieszane ze sobą sypkie składniki (mąkę, budyń, kokos) oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasto kruche.
Komentarze