Malinowo-kokosowa zebra

0 (0 ocen)

Do wykonania tego pysznego ciasta zainspirowały mnie zwykłe róże. A może nie takie zwykłe ponieważ żółte w różowe plamki :) Gdy je zobaczyłam od razu do głowy przyszedł mi pomysł na malinowo-kokosową zebrę. Polecam:)

Składniki:



  • 250 g margaryny
    6 łyżek mleka
    2 szklanki mąki
    kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka

    3 łyżki wiórków kokosowych
    4 łyżki rozgniecionych widelcem malin

    do podania opcjonalnie cukier różany

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zebra Ciasto kokosowe Desery

Malinowo-kokosowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy w garnuszku.

    Dodajemy do niej cukier i mleko.

    Dokładnie mieszamy i zagotowujemy po czym odstawiamy do ostygnięcia.

    Gdy masa będzie już przestudzona miksujemy ją z mąką, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami.

    Białka ubijamy i dodajemy do masy.

    Delikatnie ale dokładnie mieszamy i dzielimy na 2 części.
  • 2. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

    Do drugiej rozgniecione maliny i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników.
  • Malinowo-kokosowa zebra 3. Do totownicy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm) nakładamy na przemian po jednej łyżce mas.

    Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka).

    Możemy je ozdobić wiórkami i malinami.

    Ciasto podałam z odrobina cukru różanego.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować