Malinowo-jogurtowe babeczki z owocami.

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Malinowa rozkosz, aż trudno uwierzyć, że tak łatwo je przygotować.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - listki żelatyny: 14 sztuk
    - maliny: 500 gramów
    - sok malinowy: 500 gramów
    - cukier: 8 łyżek
    - pełnotłusty jogurt: 350 gramów
    - sok z 1 cytryny: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 20 gramów
    - śmiatana 30%: 200 mililitrów

Malinowo-jogurtowe babeczki z owocami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Osiem listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
    Podgrzać sok z malin z 4 łyżkami cukru, dodać żelatynę i ostudzić.

    Przygotować 10 foremek.
    Maliny umyć. Połowę owoców umieścić na dnie foremek. Zalać połową malinowej galaretki i włożyć do lodowki do zastygnięcia.
  • 2. W zimnej wodzie namoczyc pozostale 6 listków żelatyny. Dodać jogurt, sok z cytryny, cukier waniliowy i 4 łyżki cukru.
    Pozostawić do ostygnięcia na 20-30 minut. Śmietanę lekko ubić i dodać do masy jogurtowej. Masą wlać do foremek i pozostawić do zastygnięcia.
  • 3. W foremkach z zastygniętą galaretką umieścić pozostałe maliny i równomiernie zalać galaretką malinową. Ponownie włożyć do lodówki do zastygnięcia.

    Podawać z kleksem bitej śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy