Malinówka

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca nalewka na chłodne wieczory.

Składniki:

  • 1 kg malin
    1 litr wódki
    1 kg cukru

Malinówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebieramy maliny.
  • 2. Przygotowujemy duży słoik do którego wrzucamy owoce , które zalewamy wódką i zasypujemy cukrem.
  • 3. Odstawiamy szczelnie zamknięty słoik na miesiąc w ciepłe i suche miejsce , np. na parapet.
  • 4. Po miesiącu przecedzamy zawartość słoja . Ciecz wlewamy do wcześniej przygotowanych butelek , a reszki malin wyrzucamy.

Porady

Do nalewki możemy dodać cukier waniliowy jesli ktoś lubi nutę waniliową. Jeśli ktoś lubi mocniejsze trunki można dodać 0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu. żeby nalewka nie była taka słodka można ograniczyć dodanie cukru np. do 0,75 kg .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy