Idzie zima, a taka nalewka to prawdziwy skarb! Mocna nalewka malinowa na miodzie... nie tylko dobrze smakuje, ale również pomoże na przeziębienie czy rozgrzeje po przemarznięciu.
1000 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg malin
500 ml spirytusu
500 ml wódki
500 g miodu wielokwiatowego
1.Spirytus mieszamy z wódką. Maliny myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy je do dużego słoika, dodajemy miód i zalewamy spirytusem z wódką. Słoik dokładnie zakręcamy i odstawiamy na około 6 tygodni., najlepiej w ciemne i chłodne miejsce. 2-3 razy w tygodniu potrząsamy słoikiem, aby miód się rozpuścił i całość się wymieszała.
Po około 6 tyg. maliny wyciskamy przez gazę. Następnie nalewkę przelewamy przez gęste sitko i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Komentarze