Ciasto malinowe z kaszą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto sypane.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI SYPKIE:

    1,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki kaszy mannej
    3/4 szklanki cukru

    ORAZ:

    4 szklanki rozgniecionych i lekko osłodzonych malin
    200 g margaryny lub masła
    bułka tarta do malin

    tłuszcz i bułka tarta do formy

Ciasto malinowe z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce, aż powstanie jednolity proszek.
  • 2. Maliny rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków i słodzimy według smaku, ale nie za dużo. Zagęszczamy bułka tartą, aby miały konsystencję papki.
  • 3. Na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą tortownicę wsypujemy połowę ,,proszku,, Na to wlewamy maliny i zasypujemy pozostałym proszkiem.
  • 4. Wierzch ciasta dokładnie obkładamy plastrami masła lub margaryny, aby nie było przerw.
  • 5. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 h w 200 stopniach.

Porady

Niektórych może zdziwi, że trzeba piec to ciasto aż 1,5h, jednak różni się ono znacznie od zwykłego ciasta. Musi na nim powstać zrumieniona ,,skorupka,,. Dopiero wtedy jest gotowe. Przed podaniem koniecznie ciasto trzeba schłodzić kilka godzin w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy