Delikatne pierogowe tobołki z twarożkiem i soczystymi malinami,w sam raz na lekki obiad czy ciepłą kolację,choć nieco pracochłonne efekt jest tego wart!
60 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
około 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli
mąka pszenna do podsypania
Nadzienie:
35 dag twarożku półtłustego
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 żółtko
3 łyżki świeżych malin
Polewa:
150 ml śmietanki 22%
2 łyżki brązowego cukru
Malinowe tobołki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać,wbić jajko dodać łyżeczkę oleju,wsypać szczyptę soli,zamieszać i delikatnie wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto-wody dodawać w zależności jaką mamy wilgotną mąkę-czasem może wchłonąć mniej lub więcej.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Następnie podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować ciasto,wykrawać dużą szklanką kółeczka.
2. Nadzienie:
Twarożek zmielić,dodać żółtko oraz cukry,wymieszać wsypać osuszone i umyte wcześniej maliny,ponownie całość wymieszać. Nakładać po małej łyżeczce przygotowanego farszu na kółeczka z ciasta,zlepiać i formować tzw tobołki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty po wypłynięciu,odcedzamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Śmietankę zagotowujemy z cukrem brązowym polewamy pierożki na talerzu,podajemy gorące udekorowane malinami i świeżą melisą.
Komentarze