Malinowe tobołki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne pierogowe tobołki z twarożkiem i soczystymi malinami,w sam raz na lekki obiad czy ciepłą kolację,choć nieco pracochłonne efekt jest tego wart!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    około 3/4 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka oliwy
    szczypta soli
    mąka pszenna do podsypania

    Nadzienie:
    35 dag twarożku półtłustego
    3 łyżki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 żółtko
    3 łyżki świeżych malin

    Polewa:
    150 ml śmietanki 22%
    2 łyżki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Kluski Dania główne

Malinowe tobołki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto i nadzienie 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać,wbić jajko dodać łyżeczkę oleju,wsypać szczyptę soli,zamieszać i delikatnie wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto-wody dodawać w zależności jaką mamy wilgotną mąkę-czasem może wchłonąć mniej lub więcej.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Następnie podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować ciasto,wykrawać dużą szklanką kółeczka.
  • ulepione tobołki 2. Nadzienie:
    Twarożek zmielić,dodać żółtko oraz cukry,wymieszać wsypać osuszone i umyte wcześniej maliny,ponownie całość wymieszać. Nakładać po małej łyżeczce przygotowanego farszu na kółeczka z ciasta,zlepiać i formować tzw tobołki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty po wypłynięciu,odcedzamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Śmietankę zagotowujemy z cukrem brązowym polewamy pierożki na talerzu,podajemy gorące udekorowane malinami i świeżą melisą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Twaróg Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować