Malinowe tiramisu z krem cytrynowym

4.5 (172 ocen)

  • 20 min

Deser na randkę, idealnie wieńczy romantyczną kolacje lub przyjęcie, nawet gdy nie ma świeżych malin. Szybki, lekki i bardzo elegancki. Na przyjęcie można zrobić w mniejszych porcjach, pucharki na zdjęciu mają pojemność szklanki. Smak wyjątkowy i świeży od malin i cytryn.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki: kruche ciastka Amaretti lub makaroniki

    Krem: 3 żółtka, 2 czubate łyżki cukru pudru, 250 mascarpone i skórka z 1 niedużej cytryny

    Mus malinowy: szklanka zmiksowanych malin ( jeśli są kwaskowate dosłodzić do smaku), jeśli używamy mrożonych dodać łyżkę cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowe tiramisu z krem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gęsty kogel- mogel, po łyżce dodawać mascarpone i na końcu skórkę z cytryny.
  • 2. Na dno szklanek układamy warstwę pokruszonych ciastek, na to warstwę kremu na krem mus malinowy. Znów warstwa ciastek, krem i mus na wierz zrobić dekoracje z kremu i musu. Zwieńczyć malinką i listkiem mięty. Gdy nam zabraknie składników na dekoracje ostatnia warstwę kremu posypać kakao- tak jak tradycyjne tiramisu. Pyszne! :)

Porady

Deser dobrze jest wstawić do lodówki na ok 20 min by się schłodził.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasteczka amaretti Maliny Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować