Malinowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże maliny przekładamy na sito i delikatnie płuczemy pod bieżąca wodą, następnie przekładamy do rondelka i zalewamy 100 ml wody/
Maliny mrożone od razu przekładamy do rondelka, nie musimy ich odmrażać, i podobnie jak świeże zalewamy 100 ml wody.
Maliny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej
i pozostałej wody, następnie wlewamy ją do malin i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Po 2- 3 minutach powstanie nam dość gęsty kisiel
albo jak wolicie frużelina. Rondelek z całą pyszną, owocową zawartością odstawiamy do wystudzenia.
2.Teraz czas przygotować kawę. Tu nie ma nic skomplikowanego. Kawę rozpuszczalną zalewamy podaną w przepisie ilością przegotowanej wody i podobnie jak w przypadku
kisielu, odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i serek homogenizowany, składniki delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu powstania jednolitego, gładkiego kremu.
3.Przygotowujemy wysokie szklanki. Na spód każdej dajemy dwa nasączone w kawie biszkopty, nakładamy mniej więcej dwie łyżki kremu śmietankowego, następnie
dwie łyżki kisielu/frużeliny malinowej. Wkładamy kolejne dwa biszkopty nasączone w kawie i całość przykrywamy warstwą kremu. Dekorujemy granulkami kawy lub
kakao.
Deser wkładamy do lodówki na 15- 20 minut, aby się lekko schłodził.
Komentarze