Malinowe słodkości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Po zdjęciu z palnika dodać żółtko i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
2.Maliny umyć i lekko posypać cukrem.
3.Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 części. Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca. Ponownie rozłożyć do wersji kwadratów. Górny brzeg ciasta przełożyć na dół, natomiast dolną cześć na górę.
4.Budyń wyłożyć na środek każdego kwadratu, następnie ułożyć po 4 maliny. Zawinięte boki posmarować żółtkiem.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut ( do zarumienienia).
2.Przygotować polewę: mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę. Dodać kilka kropel olejku waniliowego. Gotować, aż polewa lekko zgęstnieje. Ciepłe ciasta polać polewą.
Porady
Zamiast malin, można użyć innych owoców wedle uznania.
Komentarze