Przepis na malinowe lustro podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki (trochę go zmodyfikowałam). Zamiast malin możecie dać np. jagody, truskawki itp. Bardzo smaczne, idealne w ciepłe dni! Polecam!
Składniki:
100g. okrągłych/ podłużnych biszkoptów
500 g malin
½ soku z cytryny
pół szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
500ml. śmietany kremówki 36%
2 malinowe galaretki
Malinowe lustro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 galaretkę rozpuścić w 400ml. wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
2.Maliny zmiksować na puree, dodać do nich cukier i sok, zagotować. Do zagotowanego puree wsypać żelatynę i jedną galaretkę w proszku, dobrze wymieszać i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą masę malinową, zmiksować.
3.Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno poukładać herbatniki, na herbatniki wylać tężejącą masę malinową. Schłodzić do całkowitego stężenia.
4.Rozpuszczoną wcześniej galaretkę wylać na mus malinowy. Schłodzić do stężenia galaretki.
Komentarze