Malinowe babeczki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Leciutkie jak puch malinowe babeczki z pyszną kruszonką...

  • 50 min

Składniki:

  • Porcja na około 16 średnich babeczek:
    30 dag mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    32 g cukru waniliowego
    150 ml mleka
    2 jajka
    1/4 szklanki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    25 dag świeżych malin
    Kruszonka:
    150 g mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru brazowego jasnego

Malinowe babeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy ciasto 1. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka wlewamy olej mleko oraz cukier i miksujemy mikserem aż cukier sie rozpuści i masa zrobi się puszysta,wtedy wsypujemy składniki suche-mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym miksujemy mikserem do połączenia składników.
  • przed pieczeniem 2. Kruszonka:Mąkę łączymy z zimnym masłem oraz brązowym cukrem zagniatamy szybko ciasto na kruszonkę . Wlewamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy do muffinek do 3/4 wysokości ,posypujemy malinami oraz kruszonką . Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy 35 minut. Po upieczeniu pozostawić na kratce kuchennej do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy