Leciutkie jak puch malinowe babeczki z pyszną kruszonką...
50 min
Składniki:
Porcja na około 16 średnich babeczek:
30 dag mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
150 ml mleka
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
25 dag świeżych malin
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru brazowego jasnego
Malinowe babeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka wlewamy olej mleko oraz cukier i miksujemy mikserem aż cukier sie rozpuści i masa zrobi się puszysta,wtedy wsypujemy składniki suche-mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym miksujemy mikserem do połączenia składników.
2.Kruszonka:Mąkę łączymy z zimnym masłem oraz brązowym cukrem zagniatamy szybko ciasto na kruszonkę . Wlewamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy do muffinek do 3/4 wysokości ,posypujemy malinami oraz kruszonką . Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy 35 minut. Po upieczeniu pozostawić na kratce kuchennej do ostudzenia.
Komentarze