Malinowe babeczki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, kruche babeczki wypełnione malinowo-serowym kremem. Udekorowane jagodami i pokruszonymi bezami.

  • 40 min

Składniki:

  • porcja na 12 szt.
    ciasto:
    150 g mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru
    1 żółtko
    1 łyżeczka kakao

    malinowy krem:
    150 g malin
    2 czubate łyżki cukru
    100 g białego mielonego sera (z wiaderka)
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    3 łyżki wody

    dekoracja:
    3-4 łyżki jagód
    4 bezy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Malinowe babeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na połowę, do jednej dodać kakao, jeszcze raz zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Wylepić metalowe foremki do babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok 18-20 minut.
  • 2. Żelatynę wsypać do metalowego kubka, wlać wodę, zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Bardzo krótko podgrzać, mieszać do momentu rozpuszczenia.
    Maliny rozgnieść widelcem, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem, gotować ok. 3-4 minut. Wlać żelatynę, wymieszać. Wyłożyć mielony ser, wymieszać. Ostudzić.
    Lekko tężejącą masę wyłożyć do korpusów babeczek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Na wierzch babeczek ułożyć dekoracyjnie jagody i pokruszone bezy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować