Malinowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Superłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;)

  • 30 min

Składniki:

  • (na około 22szt)
    250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;))
    130g masła
    4 jajka M
    1 szklanka cukru pudru
    3 szklanki mąki pszennej
    kilka kropli aromatu waniliowego
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    płaska łyżeczka sody
    łyżka octu
    szczypta soli
    7 łyżek mleka

    maliny (świeże lub mrożone)
    cukier puder do posypania

Malinowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Utrzeć z cukrem, a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku. Wymieszać proszek do pieczenia z mąką, sodą i solą. Całość przesiać i dodawać stopniowo do masy. Na końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich po łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki.
    Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy