Malinowa zupa po skandynawsku.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kiedy w ogrodzie dojrzewają maliny, moja żona robi się nudna ,ponieważ jadłaby tę zupę codziennie. W tym roku malin jest dużo i niestety już się uzależniła, ale do Klubu AA jeszcze się nie nadaje. Ja, tę zupę traktuję jako doskonały deser ,ale polecam na garden party ,tylko dla dorosłych w katego

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag malin
    125 ml soku pomarańczowego
    50 ml soku z cytrynowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200 ml wina czerwonego, Argentyna Celebro
    1-2 pomarańcze
    kwaśna śmietana
    listki mięty

Malinowa zupa po skandynawsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa malinowa 1. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito.
    W rondlu połączyć przecier malinowy ,sok pomarańczowy ,sok cytrynowy ,mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
    Gotować na średnim ogniu ,ciągle mieszając ,aż roztwór lekko zgęstnieje i stanie się klarowny. Schłodzić .
    Dodać resztę malin i wlać czerwone wino Celebro.
    Ponownie schłodzić lub nie ,bo letnia zupka też jest wyśmienita.
    Do każdej miseczki włożyć po kilka cząstek pomarańczy i zalać zupą.
    Podawać z kwaśną śmietaną i listkiem mięty.

Porady

Wino używane do potraw musi być dobrej jakości .Najlepiej wybrać trunek ,który także chętnie pijemy po posiłku. Polecam argentyńskie wino Celebro

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy