Malinowa rozpusta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To... istna poezja smaku! :) nigdy nie jadłam lepszego ciasta z malinami i już na stałe wpisałam do mojego zeszytu. Nie za słodkie, lekko kwaskowe - rozkosz dla podniebienia :) upiekłam w piątkową noc, a w sobotę w południe nie było śladu :) i właśnie piecze mi się po raz drugi :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i 3/4 szkl. mąki pszennej
    1 i 3/4 kostki masła (82% tłuszczu) w temp. pokojowej
    7 łyżek cukru
    8 żółtek
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Malinowy mus:
    8 białek
    1 szkl. cukru
    3 budynie o smaku malinowym

    Dodatkowo:
    1 koszyczek świeżych malin - opłukanych i osuszonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Malinowa rozpusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka i masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części (40% i 60%). Mniejszą wkładamy do zamrażarki, a większą do lodówki.
  • 2. Po 20 minutach wyjmujemy większą część, rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Dopasowujemy do spodu formy.
  • 3. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół bez termoobiegu) - do zrumienienia. Studzimy.
  • 4. Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia - około 3-4 minuty. Następnie wsypujemy budynie i miksujemy jeszcze 4-5 minut na wolnych obrotach.
    Powstałą piankę wykładamy na przestudzony spód i wciskamy maliny, dość ciasno obok siebie.
  • 5. Z zamrażarki wyciągamy pozostały kawałek ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na kruszonkę, rozsypujemy na cieście.
    Gotowe ciasto pieczemy 40-45 minut. Musimy zwracać uwagę na kruszonkę - jeśli zbyt mocno się podpieka przełączamy na samą grzałkę dolną.
  • 6. Przed krojeniem należy całkowicie wystudzić.

Porady

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem - ja tego nie zrobiłam, żeby dodatkowo nie słodzić, bo jest dla mnie idealnie słodko-kwaśne. Myślę, że można też zrobić wariację tego ciasta z innymi owocami, np. jeżynami, truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować